Erfgoeddag 2023

Beestig Erfgoeddag!

Zondag 23 april is het zover: Erfgoeddag 2023 neemt je weer mee op pad in de wereld van tradities, oude voorwerpen en verhalen van vroeger. Een museum heb je daar niet altij d voor nodig, dat zullen we je ook dit jaar weer tonen.

Beestig! neemt je mee in thematische erfgoedactiviteiten met een focus op dieren. Van sportieve evenementen in de buitenlucht tot stille verwondering in tentoonstellingen. Of liever een voorleesmoment, knuff elsessie met schapen of stude mee hespe? Er is echt voor ieder wat wils!

Grote merci aan de vele vrijwilligers, erfgoedverenigingen en deelnemende gemeentelijke cultuurdiensten die zich weer met hart en ziel engageren om dit Meetjeslands aanbod op poten te zetten. Het zij n zij , die de objecten, verhalen en tradities die we samen koesteren, verzorgen en doorgeven naar morgen. Bedankt!

Billy de Goat en het verhaal van het oorlogsvliegveld

Wandeling | Vliegveld Ursel

Billy de Goat neemt je mee door het jaar 1944 en de spannende avonturen van het squadron dat op het oorlogsvliegveld van Ursel tijdens WOII actief was.

Tijdens een gegidste wandeling in Ursel (langs het infopad tot aan het monument op wat nog overgebleven is van de startbaan van het oude vliegveld) maak je kennis met een stukje vergeten geschiedenis én met de kapriolen van Billy de Goat, de mascotte van het befaamde RAF 609 squadron dat op het B67-vliegveld actief was.

Je hoort meer over de aanleg van het oorlogsvliegveld vlak voor WOII losbarstte en er wordt verteld over de soldaten – zowel Belgische, Italiaanse, Duitse als geallieerden - die het vliegveld gebruikten. Het vliegveld was ook heel belangrijk bij de bevrijding van de Westerschelde op het einde van 1944 met de RAF 123 Wing. Deze operatie was nodig om de haven van Antwerpen te kunnen bevrijden.  En welke rol speelde Billy de Goat daarbij? Je krijgt het allemaal te horen tijdens de rondleiding! 

De rondleiding start om 14.00 uur aan de AerodrOOm, het clubhuis van Vliegclub Ursel en eindigt om 15.00 uur. 

Klik hier voor meer info>

Kom, kom, kom... 100 jaar duivensport in Assenede

Tentoonstelling | Café De Pluim

In Assenede wordt al meer dan honderd jaar lang met de duiven gespeeld. Deze sport vraagt niet alleen heel veel kennis over onderhoud en voeding van de diertjes, het is bovenal een sociale activiteit met heel wat warme contacten tussen de vele duivenliefhebbers. Spijtig genoeg is deze sportieve hobby nu op zijn terugweg. Hoog tijd dus om de vele honderden duivenliefhebbers uit onze gemeente eens aan het woord te laten.

Kom langs in onze tentoonstelling en bewonder de authentieke constateurs, de originele documenten en natuurlijk ook de prachtige foto’s van trotse kampioenen en nog zoveel meer. Maak kennis met deze boeiende sport en laat u overtuigen waarom elke duivenspeler zo geren zijn kot ziet.

Klik hier voor meer info>

En een varken met een lange snuit...

Rondleiding & voorstelling | Oud abdijgebouw Oosteeklo

Ontdek alles van het varken op de erfgoeddag in Oosteeklo.

Op zondag 23 april 2023 staan vanaf 10 uur volgende activiteiten op het programma:
Bezoek de varkensommegang onder leiding van een gids.
Start aan de ingang van het kasteel Roegiers Abdijstraat 40.
Er is een ommegang om 10u30 - 13u - 14u - 14u30 en 16u. Hiervoor reserveren is wenselijk.
Op de oude abdijsite is er gelegenheid om iets te drinken en kan men een stude mee hespe nuttigen.
In het abdijgebouw is er na iedere gegidste wandeling een poppenkastvoorstelling "Félicienne, een verhaal met een staartje" (duur 10').

...en ons vertelseken is uit!

Klik hier voor meer info>

Eeklose biggenmarkt in beeld

Tentoonstelling | Huysmanhoeve

Wist je dat de Eeklose varkensmarkt eeuwenoud is? En heel wat naam en faam kende, zelfs tot in het buitenland? In deze tentoonstelling kom je te weten hoe oud precies, wat 19e-eeuwse kranten dachten van de biggenmarkt, en wie er al om 2 uur ’s nachts postvatte in de stationsstraat. Ook het ritueel van het handgeklap en nog veel meer weetjes kan je in deze boeiende tentoonstelling ontdekken.

Klik hier voor meer info>

Het Beestig!-Everpad

Rondrit | Buurtpunt Den Hannekesnest

Ontdek het Beestig!-Everpad op Erfgoeddag. Fiets doorheen Evergem en dompel je onder in dierenverhalen op verschillende locaties.

Vergaap je aan de fototentoonstelling ‘Beestig Evergem in het verleden’ en aan de films van de Sleinse Filmklub en van Lionel De Brabander over het beestig erfgoed in Evergem. Tegelijk genieten de kinderen van een Voorleesmees- en Knutselmusmoment.

Imker Tim kent alles over de bijenwereld. Hij ontvangt je graag en laat je kennismaken met deze kleine, maar oh zo belangrijke dieren. Wie weet kan je ook eens proeven van dat zoete goud? Zie hoe dieren ook een therapeutische rol kunnen opnemen. De Gooikenshoeve transformeerde van een landbouwhoeve naar een hoeve waar jongeren en jongvolwassenen rust vinden en samen met de dieren een warme leefgemeenschap vormen. Vinken, alpaca’s, koeien, paarden, vogels, schapen, vleermuizen... Op een hoeve, in een ijskelder of in een kooitje? Je komt ze allemaal tegen op het Beestig!-Everpad.

Waar:
Buurtpunt Den Hannekesnest
Burggravenlaan 7
9940 Kerkbrugge-Langerbrugge

Praktisch:
Het infopunt is in Den Hannekesnest. Mogelijkheid om zelf op pad te gaan en een route uit te stippelen. Sommige activiteiten starten op een bepaald uur.

Bekijk het volledige programma en de verschillende locaties op evergem.be/erfgoeddag

Organisatie: Gemeente Evergem i.s.m. lokale partners

Beestenboel op den dries

Tentoonstelling & contact met dieren | Molen van Doornzele

Wist je al dat er dichtbij de molen van Doornzele een schaapherder woonde? Hij hoedde zijn schapen op den dries en rolde weleens een krulbol.

Tijdens Erfgoeddag kan jij hetzelfde doen: ontmoet een schaaphoeder en zijn kudde, knuffel zijn liefste schapen in de knuffelhoek en maak een leuke foto met één van de ‘selfie schapen’. Maak je ervaring compleet met een bezoek aan de Krulbolmolen en haar tentoonstelling. Voor de gelegenheid krijgt deze een hoekje in thema, met foto’s van vroeger, typische dierenuitspraken vanop de baan en een originele ‘schaaplepel’. Rol tenslotte zelf een krulbol op de banen van de molen en geniet na met een drankje.

 

Klik hier voor meer info>

Beestige Erfgoedwandeling

Wandeling | Wandelknooppunt 33 Kaprijke

Dit jaar richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren met het thema 'Beestig Erfgoed': van vleermuizen in donkere bunkers, rode bosmieren, grote zwarte spechten tot salamanders in historische veedrinkpoelen. Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei organiseert voor de gelegenheid een wandeling van 10 km in en rond de Lembeekse bossen, het Bellebargiebos en de Moerkens (Waarschoot, Lievegem).

Tijdens de wandeling krijg je op vaste stopplaatsen uitleg over de ontwikkeling van het landschap en welke rol dit landschap speelt voor de biodiversiteit. Je leert er hoe bunkers naast hun historische waarde ook een belangrijke beestige waarde kunnen hebben. Kom meer te weten over de rijke biodiversiteit van de Lembeekse bossen, ontdek de historische verbinding tussen het Bellebargiebos en de Burggravenstroom en maak kennis met het rijke leven in de veedrinkpoelen van natuurpunt op de Moerkens. 

Klik hier voor meer info>

Beestig Sente per fiets

Fietstocht | Huis van de Vrije Tijd

Vroeger was de zwartbonte koe de koningin van de polder. Het grootste gedeelte van de veestapel bestond namelijk uit dit ras. Te Sint-Margriete was een coöperatieve stierhouderij actief.

Tegenwoordig is de gemeente vooral gekend om haar palingrestaurants. Aan de Oostpolderkreek werd een palingbelevingsplek ingericht: een ode aan de paling. Op de kreken kon je vissen en allerhande tuigen werden ingezet om paling te vangen. Er ontstonden ook typische palingrestaurants en je kon er de paling proeven in vele variëteiten. Deze palingbeleefplaats wil teruggaan naar deze periode. Naast een informatiebord over paling en zijn levenswijze vind je er een leuke picknickplek, een mooie steiger en vooral een ‘palingbak’, een platbodemboot voorzien van een kruisnet.

Op Erfgoeddag schenken we aandacht aan al deze beestige herinneringen en tradities a.h.v. een begeleide fietstocht (ca. 25 km) tussen deze interessante locaties.

Waar:
Huis van de Vrije Tijd
Leemweg 24
9980 Sint-Laureins

Praktisch: Inschrijven is niet nodig

Organisatie: Gemeente Sint-Laureins en Cultureel Adviesorgaan

Maak kennis met het historisch archief!

Tentoonstelling | Huis van de Vrije Tijd

Wist je dat we in Sint-Laureins een historisch archief hebben? Het archief bevat heel wat oude documenten. Van geboorteregisters tot landbouwtellingen en prachtig vormgegeven affiches van sportfeesten, het wordt allemaal bewaard in dit archief. Vrijwilligers staan in voor de goede zorgen van deze stukken. Ze helpen onderzoekers bij het opdiepen van oude documenten, werken aan een verzorgde inventaris en leveren inspanningen voor een optimale bewaring. Speciaal voor erfgoeddag verzamelen ze de meest sprekende en ‘Beestigste’ archiefstukken. Bezoek de expo en maak zo kennis met ons rijke archief!

 

Klik hier voor meer info>

Beestig erfgoed in Puyenbroeck

Rondrit | Provinciaal Domein Puyenbroeck

Bezoek aan het levend erfgoedpark met gids, dan met de huifkar richting het MOLA (Molenmuseum) waar je meer leert over molens aangetrokken door dieren!
Bij het Mola is een drankje voorzien! 18+ ? Dan kan je een molenbiertje proeven.
Dit is een gratis activiteit maar inschrijven is verplicht!

 

Klik hier voor meer info>

Maak kennis met het historisch archief!

Tentoonstelling | Cultuurhuis Safarken

Wist je dat we in Wachtebeke een historisch archief hebben? Het archief bevat heel wat oude documenten. Van geboorteregisters tot landbouwtellingen en prachtig vormgegeven affiches van sportfeesten, het wordt allemaal bewaard in dit archief. Vrijwilligers staan in voor de goede zorgen van deze stukken. Ze helpen onderzoekers bij het opdiepen van oude documenten, werken aan een verzorgde inventaris en leveren inspanningen voor een optimale bewaring. Speciaal voor erfgoeddag verzamelen ze de meest sprekende en ‘Beestigste’ archiefstukken. De affiche die je hier ziet diende om landbouwers te sensibiliseren en is een mooi voorbeeld van een beestig archiefdocument. Bezoek de expo en maak zo kennis met ons rijke archief!

 

Klik hier voor meer info>

Fabels uit La Fontaine

Voorlees- of vertelactiviteit | 't Klooster

Laat je meeslepen door dierenverhalen uit de 17e eeuw die ook vandaag nog kinderen (en ouderen) kunnen bekoren. Schrijver La Fontaine schreef enkele sprookjes, maar ook heel wat fabels. Luister op Erfgoeddag naar 'De krekel en de mier' of 'De raaf en de vos', levendig verteld door een verklede verteller.

Klik hier voor meer info>

Beestige tentoonstelling

Tentoonstelling | 't Klooster

We leven dagelijks met en rond dieren. Van kindertekeningen en fabels tot hobby's als duivenmelkerij, postuurkes in je living en zelfs speciale vondsten in het kanaal... in Zelzate vind je het allemaal. Deze tentoonstelling combineert 'beestige' kunstwerken van kinderen uit Zelzaatse lagere scholen, met een bezoek aan de vier musea en hun beestige collectie. 

Klik hier voor meer info>

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland