Erfgoeddag 2022

Zondag 24 april: een (erfgoed)dag vol inktpotjes en ezelsoren

We zijn er weer! Na twee vreemde jaren kijken onze organisatoren vol goesting uit naar 24 april 2022 en een nieuwe editie van ERFGOEDDAG.

Een hele zondag lang kan je weer genieten van het Meetjeslands verleden in al haar facetten. Deze keer met bijzondere aandacht voor ons schoolverleden.

Ga op zoek naar verdwenen scholen in je buurt, kruip (nog) eens op de schoolbanken van vroeger of ontdek met welke voorwerpen jouw grootouders les volgden. Maar liefst 12 activiteiten nemen je op zondag 24 april mee naar de school van toen.

Ook digitaal valt er heel wat te beleven: zo kan je op stap met de erfgoedapp of vanuit je zetel tientallen retro klasfoto’s doorbladeren op de erfgoedbank.

Geen school zonder leerkrachten, dus speciaal voor deze editie heeft Erfgoedcel Meetjesland ook aan een aanbod voor in de klas gedacht: ontdek ons scholenaanbod op www.comeet.be.

"Na Erfgoeddag 2022 hebben inktpotjes en ezelsoren geen geheimen meer voor jou." - Herlinde Trenson (voorzitter COMEET)

Het verhaal van het kanaal

#aalter #erfgoedapp #wandeling #fietstocht

DOORLOPEND
Stille waters, diepe gronden. Hoewel er vandaag weinig tot niks meer van te zien is, herbergt het kanaal in Aalter veel erfgoedverhalen. Over de waterfeesten en andere folkloristische tradities. Of over industrie, de overzet en de Gentse Barge, die 200 jaar lang de vaste pendeldienst was tussen Gent en Brugge… over Aalter. Het schip was gekend voor zijn comfortabele reizen en culinaire verwennerij aan boord. Onder de passagiers bevonden zich gewone stervelingen, maar ook koningen, prinsen en andere adel. Het kanaal kende ook machtsstrijden en bloederige oorlogen. Nu kan je al die verhalen smaken tijdens interactieve fiets- en wandelroutes langs het kanaal in Aalter-Brug, Knesselare en Bellem. Kies uit twee wandellussen van 7,6 km of 11,5 km of ga voor de fietsroute van 27 km en geniet van een interactieve tour met audiofragmenten in het authentiek ‘Aolters’, beelden en extra quizvraagjes …

Waar: Kanaal Gent-Oostende, 9880 Aalter

Praktisch: Laad vooraf een route op via www.aalter.be/kanaal en neem je tablet of gsm mee onderweg!

Organisatie: Cel Cultuur en toerisme Aalter

Info: www.aalter.be/kanaal

Onderwijs in een bijzonder kader

#aalter #expo

ZO 24/4/2022 10U-17U

Domein Menas te Aalter was tot 2012 ruim 60 jaar een vormingscentrum voor kandidaat-broeders. Eerst enkel in België, later internationaal. Naast een algemeen beeld over buitengewoon en gewoon onderwijs in de organisatie Broeders van Liefde, focust deze tentoonstelling op de scholing en opleiding van vele kandidatenin het ‘noviciaat’.

Waar: Blekkervijverstraat 20, 9880 Sint-Maria-Aalter

Praktisch: De expo is nog tot 6 juni te bezoeken

Organisatie: Domein Menas in samenwerking met Cel Cultuur en toerisme

Info: www.domeinmenas.be

De klas, kijk eens hoe het vroeger was!

#eeklo #expo #begeleidewandeling #erfgoedapp

ZO 24/04/2022 10U-12U30 EN 14U-17U
DO 28/4/2022 10U-12U

ZA 30/4/2022 14U-17U

Gegidste stadswandeling langs nog bestaande, herbestemde of verdwenen schoolgebouwen en -locaties uit een ver of nabij verleden. De wandeling start in het Jeneverhuis, waar een sfeertentoonstelling wordt gehouden met voorwerpen, documenten, foto’s. De tentoonstelling beschrijft onder andere de geschiedenis van een 20-tal nog bestaande of verdwenen Eeklose scholen.

Waar: Jeneverhuis, Van Hoorebekeplein 2, 9900 Eeklo

Praktisch: De wandeling vindt plaats op 24/4/2022 (start om 10u en 14u) en op 30/4/2022 (start om 14u). Reserveren tot 23/4/2022 via voorzitterKVVV@gmail.com.

Organisatie: KVVV Eeklo

Info: www.kvvveeklo.jouwweb.be

Literair erfgoed

#eeklo #educatiefspelviatablet

ZO 24/04/2022 10U-17U

Bib Eeklo stelt een van haar schoolrondleidingen met als thema ‘literair erfgoed’ open. Verder stelt de bib ‘Bibster’ voor aan geïnteresseerden. Bibster is een online platform dat bib Eeklo gebruikt in haar educatieve werking. Bibster biedt een educatief spel aan, via tablet, waarmee klassen tijdens hun bezoek de bib spelenderwijs beter kunnen leren kennen.

Waar: Bibliotheek Eeklo, Molenstraat 36, 9900 Eeklo

Organisatie: Bibliotheek Eeklo

Info: www.eeklo.bibliotheek.be/erfgoeddag

Krulbollen, jong geleerd is oud gedaan!

#evergem #expo #workshop

ZO 24/04/2022 10U-18U

Op Erfgoeddag zet de krulbolbond haar jeugdwerking in de kijker. Ontdek de vaste expo over krulbollen in de historische molen, uitgebreid met foto’s en getuigenissen van de jeugdgroepen. Leer
zelf krulbollen tijdens de open initiatie waar kinderen zeker welkom zijn! Geniet na je bezoek van een heerlijk drankje in het krulbolcafé!

Waar: Doornzeledries 1b, 9940 Evergem

Organisatie: Belgische Krulbolbond

Info: www.krulbol.be

Kerkbrugge-Langerbrugge Ontrafeld, ontdek de verhalen en het erfgoed door de ogen van de inwoners.

#evergem #expo

ZO 24/4/2022 14U-18U

Kom op de schoolbanken zitten en ontdek de verhalen en het erfgoed uit Kerkbrugge-Langerburgge. Een groep enthousiaste vrijwilligers is binnen het project Evergem Ontrafeld op onderzoek naar het erfgoed. Op erfgoeddag kan je kennismaken met het project en 3 erfgoedthema’s: de site van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge, de kastelen en de site van de school en de kerk.

Waar: Vrije Bassischool Braambos, Burggravenlaan 3/5, 9940 Evergem

Organisatie: Cultuurcentrum Evergem

Info: www.evergem.be

Schoolgaan in de lagere school

#kaprijke #expo

ZA 23/04/2022 10U-18U
ZO 24/04/2022 10U-12U EN 13U-18U

Hoe zag het schoolleven op de lagere school er in Kaprijke en Lembeke uit? Verschilt het met vandaag of zijn er ontelbare gelijkenissen? Ontdek met het hele gezin hoe je ouders en grootouders hun tijd op de schoolbanken sleten voor de uitvinding van het internet. Op deze vragen en meer krijg je een antwoord in deze overzichtelijke tentoonstelling.

Waar: Galerie Stadhuis, Plein 24, 9970 Kaprijke

Praktisch: De tentoonstelling vindt plaats op de benedenverdieping.

Organisatie: Cultuurraad gemeente Kaprijke en Bardelaere Museum

Info: www.kaprijke.bibliotheek.be

Schoolstrijd, textielstrijd

#lievegem #lezing

ZA 23/04/2022 15U15-16U

De rijke Waarschootse textielgeschiedenis is verweven met het plaatselijke schoolverleden. Het onderwijsconflict van het laatste kwart van de 19de eeuw deed het textieldorp zelfs omvormen tot een katoenbastion. Historisch Lieveland brengt het verhaal van hoe de liberale partij (g)een vuist wist te maken tijdens de strijd om de ziel van de kinderen. Kom er alles over te weten tijdens deze boeiende lezing.

Waar: Dorp 1, 9950 Waarschoot

Praktisch: Reserveren tot 22/4/22 via pieter.de.reu@telenet.be. Verzamelen aan de trappen van het gemeentehuis.

Organisatie: Historisch Lieveland

Info: www.historischlieveland.be

35 jaar gemeentelijke muziekschool

#sint-laureins #expo

ZO 24/4/2022 10U-17U30

Ruim 30 jaar kunnen Sentenaren terecht in de Gemeentelijke muziekschool van Sint-Laureins. Ze leerden er alle vaardigheden die nodig zijn om muziek een waardevolle aanvulling in hun leven te laten zijn. Doorheen al die jaren werden heel wat sfeerfoto’s gemaakt. Bezieler John Snauwaert verzamelde boeiend beeldmateriaal en stelde een fototentoonstelling samen. Deze is te bewonderen in de foyer van De Meet.

Waar: CC De Meet, Sint-Jansstraat 22, 9982 Sint-Jan-in-Eremo

Praktisch: Parkeren kan in de Sint-Jansstraat 14

Organisatie: Dienst Vrije Tijd Sint-Laureins

Info: www.sint-laureins.be

Bentille, mijn vlasdorp ontdekt vanuit de oude school

#sint-laureins #expo #begeleidewandeling #erfgoedapp

ZO 24/4/2022 10U-17U30

Het dorp Bentille was destijds het centrum van de Meetjeslandse vlasbewerking. Enkele rondleidingen laten je deze geschiedenis ontdekken en een tentoonstelling in de oude gemeenteschool toont hoe de Bentillenaren destijds doordrongen waren van vlas. Verken je dit erfgoed liever in de open lucht? Download dan de erfgoedwandeling in de erfgoedapp.

Waar: CC De Meet, Sint-Jansstraat 22, 9982 Sint-Jan-in-Eremo

Praktisch: Begeleide wandelingen (3km) starten om 10u30 en 14u30u.

Organisatie: Landelijke Gilden Sint-Jan-Bentille

Info: www.sint-jan-bentille.landelijkegilden.be

Erfgoeddag maakt school

#wachtebeke #expo

ZO 24/4/2022 10U-18U

Cultuurhuis Safarken en de heemkundige kring ‘De Vierschaar’ slaan de handen in elkaar en organiseren een tentoonstelling rond het schoolverleden in Wachtebeke. Van oude foto’s en anekdotes tot griffel en inktpot… kom eens kijken naar het Wachtebeeks schoolerfgoed!

Waar: GC Safarken, Dr. Jules Persynplein 6, 9185 Wachtebeke

Praktisch: De expo is nog tot 8 mei te bezoeken

Organisatie: Cultuurdienst Wachtebeke i.s.m. Heemkundige Kring De Vierschaar van Wachtebeke

Info: www.wachtebeke.be

Zelzate maakt school

#zelzate #expo

VR 22/4/2022 T.E.M. WO 27/4/2022 14U-17U

De gemeentelijke culturele raad en de heemkundige kring Selsaete werkten intens samen om een impressie te brengen over het rijke Zelzaats schoolverleden in een beklijvende expo in ’t Klooster. Naast het oude bankje als blikvanger kan je er kennis maken met schoolboeken, schriften, wandplaten… Een selectie foto’s van vroegere schoolgebouwen en klasfoto’s van weleer maken het plaatje compleet. Kom gerust langs om misschien jezelf, je familie of je kennissen te ontdekken op de foto’s…. Of om herinneringen op te halen van verdwenen schoolgebouwen…

Waar: ‘t Klooster Kerkstraat 64A, 9060 Zelzate

Praktisch: Groepen graag reserveren via arlette.janssens@skynet.be

Organisatie: Culturele Raad i.s.m. Heemkundige Kring Selsaete

Info: www.zelzate.be

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland