Vind je (g)evenwicht. Je eigen zorgbehoefte in balans met je behoefte om te zorgen.

18 +

Zorgzaam zijn zit in de menselijke natuur. Zorgen voor anderen is een natuurlijke behoefte net zoals eten, drinken, slapen, enz.
In een tijd waarin autonomie en zelfontwikkeling op de voorgrond staan, kan het een uitdaging zijn om die behoefte om te zorgen tot zijn recht te laten komen. Anderzijds zijn zelfverwezenlijking, zelfzorg en zelf verzorgd worden eveneens noodzakelijke voorwaarden om een bevredigend leven te leiden én uiteraard ook om op een gepaste manier te kunnen zorgen voor anderen.
We zorgen graag, maar soms te veel en dan putten we onszelf uit. Dan gaan we op zoek naar manieren om onszelf te begrenzen, minder te zorgen of soms zelfs helemaal niet meer te zorgen. Maar daarmee verloochenen we dan weer een belangrijke basisbehoefte en doen we onszelf te kort. Het is geen ‘of/of’-verhaal, maar een ‘en/en’-verhaal. Zelfzorg en je behoefte om te zorgen voor anderen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één heeft het ander nodig. Punt. Betrokkenheid op en zorg voor anderen is een noodzakelijke voeding voor zelf-groei, net zoals investeren in jezelf onmisbaar is om oprecht te kunnen geven. Empathie en verbinding vormen hierin belangrijke ingrediënten. Maar hoe kan je hier nu een evenwicht in vinden? Hoe kan je behoefte om te zorgen voor anderen overeind blijven in de jungle van tips en tricks om jezelf af te grenzen, ‘nee’ te leren zeggen en jezelf te ontwikkelen. Hoe kan je in verbinding blijven met jezelf en met de ander? Hoe vind je je (g)evenwicht?

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart LDC Zonneheem
Schietspoelstraat 9
9900 Eeklo
dinsdag 12 februari 2019 van 14:00 tot 16:30
LDC Zonneheem
Collect 1 point(s)

gratis

zonneheem@eeklo.be
09 377 02 46

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland