Intens stukje geschiedenis

Erfgoed

De kerk van Lotenhulle is een vrij homogeen (neo)romaans bouwwerk. Toch is ze het resultaat van een vrij bewogen kerkgeschiedenis. De oorspronkelijke romaanse kerk werd waarschijnlijk gebouwd aan het einde van de 12de eeuw en in de loop van de 16de eeuw vergroot tot een driebenige kerk. Ze werd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw zwaar beschadigd. In de loop van de 17de en 18de eeuw verliep de volledige herstelling stap voor stap.

Ook in de 19de eeuw waren er ingrijpende bouwactiviteiten. De verbouwingen van omstreeks 1870 hadden wat weg van een nieuwbouw. Het eigenlijke schip werd zo goed als van de grond af opnieuw gebouwd. De achthoekige vieringtoren is het enige overblijfsel van de oorspronkelijke romaanse kerk die in een vrij gave toestand bewaard bleef.

Laat je tijdens de Nacht van de Meetjeslandse Kerken rondleiden door een gepassioneerde gids. In en rond de kerk krijg je een reconstructie van deze boeiende (architectuur)geschiedenis. Op de achtergrond zorgt de orgelist en het kerkkoor van Lotenhulle voor gepaste sfeermuziek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Heilig-Kruiskerk
Hullaertstraat 4
9880 Lotenhulle (Aalter)
vrijdag 19 november 2021 van 20:00 tot 21:15

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland