Cinema Westside: The Favourite (Ierland/UK/VS, 2018)

Drama

Hoe groot is de droefenis van een vrouw wier zeventien zwangerschappen dertienmaal eindigen in een miskraam, terwijl geen enkele van haar andere kinderen ouder wordt dan elf? In 'The Favourite' wordt de pijn gesublimeerd door zeventien konijnen als huisdier te houden. Het is niet geweten of Queen Anne effectief een sprong konijnen door haar paleis liet hollen, maar het gebeurt dus wel in deze film van Yorgos Lanthimos, de Griekse grootmeester van 'Dogtooth', 'The Lobster' en 'The Killing of a Sacred Deer'. Hoewel hij de hem karakteristieke weirde, unheimliche sfeer enigszins heeft gedempt, is 'The Favourite' allesbehalve een klassiek kostuumdrama.
We schrijven het begin van de achttiende eeuw. Queen Anne wordt geplaagd door veel fysieke kwalen, bovenal een verschrikkelijke jicht die haar bedlegerig maakt. Lady Sarah, hertogin van Marlborough, is al jarenlang de vertrouwelinge van Queen Anne. Ze is een van de weinigen die de koningin onverschrokken de waarheid in het gezicht durft te slingeren. Het levert haar respect op dat ze wel eens misbruikt om achter de koninklijke rug intriges op te zetten.
Terwijl op de achtergrond de oorlog woedt tussen Engeland en Frankrijk, leveren Abigail en Lady Sarah in het paleis een vileine strijd om het oor van de koningin. Daarbij is zowat alles gepermitteerd. Die driehoek, die zowel een politieke als erotische dimensie bezit, vormt het hart van deze zwarte komedie. Lanthimos, die zich een visuele vrijheid permitteert die zelfs voor hem ongezien is, kan rekenen op drie excellente hoofdactrices: Rachel Weisz als de very British Lady Sarah, Emma Stone als de excentrieke Abigail en Olivia Colman ('Broadchurch') als de koningin. (C.V.)

Duur: 119 minuten

Bezetting:
Yorgos Lanthimos (regie), Rachel Weisz, Emma Stone, Olivia Colman, James Smith, mark Gatiss, Willem Dalby e.a.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultuurcentrum Evergem
Weststraat 31
9940 Sleidinge (Evergem)
dinsdag 14 mei 2019 van 20:00 tot 22:00
Cultuurcentrum Evergem
€ 7,0
www.evergem.be/ticketcultuurcentrum
cultuurcentrum@evergem.be
09 358 51 00

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland